Kroksbäck och kroksbäcksparken

En rökare i krysset i Kroksbäck

I Kroksbäck i Malmö besökte jag Kroksbäcksparkens nya Puckelfotbollsplan och insåg direkt hur denna lekfest måste infogas i nästa års utflyktsguide. Vilken genial människa har kommit på det här? Konstnären Johan Ferner Ström svarar på telefonen redan samma eftermiddag. Han låter glad.

– Det ska ju vara KUL att spela fotboll, säger han. Jag hade en kompis vars nioåriga pojkar började spela. Dom hade det så himla bra tillsammans. Men när den ene av dem visade talang blev han tillfrågad om han ville vara med i en högre grupp. De särade på dem helt enkelt. Och snart slutade dom båda två eftersom de ju var kompisar.

Det är ju för jäkligt.

– Eller hur? Vi har ju redan ett väldigt tävlingsinriktat samhälle. När jag var nere i Malmö på invigningen i väntan på en journalist kom det en hel fritidsklass, kanske 25 ungar. Allt som krävdes var att de slängde ut en boll så satte alla igång. Efter ett tag kunde jag se hur en kille liksom insåg att han inte skulle kunna göra mål men sen tog han upp bollen och kastade in den i mål istället. Efter att ha gjort det vid några tillfällen så får fritidsfröken syn på det och börjar hojta: ”Nej, nej! Du måste sparka!”

Play it by trust

En fritidsfröken?

– Javisst, vet du. Hela det nya spelet som ungarna höll på att skapa tillsammans. Hon förstörde det direkt. Folk har ju frågat mig, finns det några regler? Nej, det finns inga regler, säger jag. Ge poäng för snygga mål. Kasta med händerna. Göm er bakom kullarna. Du vet, det finns inte ens mållinjer inritade vid målen. Man får tillsammans bedöma om den var inne. Play it by trust.

Fotbollscoacher föreläser ju ibland för näringslivets toppar. Hur likt är fotbollens utmaningar samhällets?

– Jag tror inte alls på fotbollstränare som vägledare i livet eller karriären. Självklart måste man respektera deras svårigheter med att samla ett gäng individualister och inkomstsamlare som ju professionella spelare är idag, och få dem att arbeta mot samma målbild. Jag valde förvisso fotbollsplanen som en arbetsyta eftersom dess gestalt är så inkluderande och överbrygger alla klasser och särintressen. Men jag ville bryta upp det som stänger ute så många.

Lagom irriterad

Har du själv provspelat den. Vad har den för effekter?

– Den är jättejobbig att spela på, man blir så trött. Man kan inte titta på bollen. Ska jag vara upprätt eller spelbar? Man är sådär lagom irriterad på kullarna. Mycket sker av en slump.

Är slump ett negativt eller positivt begrepp?

– Både och. En av konstnärernas stora markvinningar är misstag och slump. Att få saker kullkastat i projekt är ibland mycket bättre. Men man måste ha modet att omfamna det. Jag har själv haft svårt för det. Med ett stort uppdrag kommer ett ansvar för en budget. När man samtidigt är inne i en konstnärlig process kan saker hända. Det kan då vara svårt att glädjas åt överraskningar. Man välkomnar inte alla gånger allt som ett kul experiment. Misstag på rätt sätt, om du förstår vad jag menar.

Det är din egen process som räknas

Att ha tur i livet. Vad gör det med en människa?

– Ibland måste man ställa sig i vägen för turen. Att göra sig mottaglig för den. Allra bäst med ett aktivt öppet sinne för vad som uppstår. Det är ju din egen process som här räknas. När man själv utbrister att man haft en väldig tur i vissa avseende så kan andra ställa sig frågande. Var det tur? Men det spelar ingen roll. Det har med positivitet att göra, att se saker positivt.

Mina två killar är helt ointresserade av fotboll. Men din fotbollsplan vill de gärna prova.

– Det är kul att höra. En annan journalist ställde mig en fråga som jag då inte kunde svara på. Hon sa så här: ”Nu har du vänt upp och ner på alltihopa. Krokiga mål och avsmalnande ytor. Men varför har du gjort den grön?” Jag blev ställd av det då. Men nu vet jag hur jag vill svara. Jag vill att planen ska vara en parafras på fotboll. Men om det hindrar folks kreativitet vill jag inte det. Min uppmaning är: Var öppna och hitta på ett nytt sätt att spela på. För annars kommer jag att göra gräset orange eller blått. Fotbollsregler som ständigt skapar förlorare är något vi gemensamt kan ändra på. Bara vi börjar tänka kreativt tillsammans.

Kolla in Kroksbäck

Gör en utflykt ner till Kroksbäck och Kroksbäcksparken i Malmö och prova planen.

Kroksbäcksparken

Nyfiken på vad konstnären Johan Ferner Ström sysslar med för närvarande?

 johanstrom.com

Lilja | Olsson är en verksamhet i uppbyggnadsskede. Följ oss gärna här!

Top Reviews