en sportbil
En sportbil i Södvik

En sportbil i Södvik

I somras tog jag en promenad i charmiga Södvik på Öland. Fastnade för en öppetskylt och klev in på en prunkande gårdsplan. Där fanns Anita Tingskull och hennes galleri. Anita är gallerist, sömnadsdesigner, har webbutik och fungerar dessutom som indirekt turistbyrå för Persnäs-området.

Mitt i gallerilokalen stod en sportbil.

Jag ringer upp Anita igen i januari.

Vilken är den där bilens märke och historia?

Det är en MGB, -69. Egentligen drömde jag om en Jaguar, fast den var nog lite för stor och stark för mig. Vi har haft bilen i tio år och hjälpts åt att renovera den. Därför har jag delat med mig av förarstolen till Sven. Så jag åker mest bredvid numera så jag kan se lite mer av landskapet.

Du sa något om att åka ut i Europa. Vart åker ni?

Frankrike kanske, fast det kändes lite långt bort eftersom vi kör sakta och njuter av det. I somras blev det en del Blekinge och mer Skåne, och så lite Småland. Tidigare har vi varit både på Gotland och på Bornholm. Vi gillar antikgrejor, loppis och sådär. Kruxet med en sportbil är att man inte kan packa in ett tält. Att den kräver lite ståndsmässig incheckning. Dessutom kan vi ju inte vara härifrån så länge. Vi brukar sticka iväg någon vecka in i augusti, för även vi vill ha fint väder. Bilen kräver nästan det. Och vi har faktiskt prickat in veckor med uppemot trettio grader alla somrar utom en.

Du gör läderarbete och kepsar. Men hur kom du på idén med barbiekläderna?

Det var längesedan. Jag grejade med det när jag var sjukskriven en period. Som konstnär besökte jag leksaksaffärer för att fylla på kreativitet. Väl där tyckte jag synd om Barbie där hon stod uppstyltad i allehanda guldglittrande kläder. Eftersom jag även är skräddare gick jag hem och ritade nya klädmodeller till henne, mer sådana jag själv använder. Sydde upp dem av morfars gamla näsdukar och annat smått jag hade hemma. Så satt jag plötsligt där med en massa mönster och pyttenålar.

Du har många roller. Dina kunder som du gör reklam åt har också många olika verksamhetsgrenar. Berätta lite om fördelar och nackdelar?

Fördelarna är att variationen passar mig väldigt bra. Det jag säljer på min hemsida är saker jag faktiskt vill göra. Att bara syssla med en av dem bär sig inte ekonomiskt och ombytet är kul. Sedan kan jag känna mig lite schizofren om inte kunderna visar mig tydligt vad jag ska syssla med. Vissa är intresserade av mitt måleri, andra av mitt hantverk och en tredje grupp av baddamerna och de produkterna.

När jag ritade Ölandskartan i höstas upptäckte jag en sak. Tingskull är ditt efternamn men även en plats i din geografiska närhet. En slump?

Tingskullen är en ljuvlig plats på östra sidan. En sandstrand vid en vik. Vi hade en av gårdarna i byn som sommarstuga. För många år sedan gifte sig min syster och de sökte då ett efternamn och valde Tingskull. Jag tänkte att då kunde ju lika bra båda systrarna heta det. På den tiden bodde jag i Linköping halva året. Det var häftigt när de ropade upp mig på läkarstationen. ”Anita Tingskull” – och tankarna gick genast till min varma sommarstrand. Nu när jag flyttat hit så tänker jag inte så mycket på det. Inte på samma vis.

Anita Tingskull på nätet

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lilja | Olsson är en verksamhet i uppbyggnadsskede. Följ oss gärna här!

Top Reviews