får på österlen
får på österlen

Får på Österlen

En del av nöjet med Sveriges bästa utflykter är att kontrollera cykelutflykterna. I detta fallet var det Österlen som skulle undersökas. Då tryckdatumet närmade sig avstod vi cyklarna denna gång till bilens fördel.

När jag satt hemma vid datorn hade Högaborg naturreservat inte givit något speciellt intryck. Att platsen är ett himmelrike för grodor lockar tyvärr endast en smal intressegrupp. Men till vår stora lycka hittade vi nu något helt annat: får.

Gulligast tänkbara får som nyfiket förföljde oss runt i den härliga picknickhagen. De var så charmiga, ängen var så harmonisk, ljuset var så fint, att jag genast bestämde mig för att skriva om platsen. Alla älskar får.

Vi pratar med fårens ägare

Jag ringer därför upp Holger Olin på Activs gård som är djurens ägare.

Vi fick ett hjärtligt välkomnande av dina lamm. Hur kommer det sig att de är så otroligt sällskapliga?

Ha, ha. Ja, de uppskattar verkligen människan till fullo. En del av dem har ju fått mjölkersättning när de var små. Daglig mänsklig kontakt har gjort dem så där hemtama.

Har lammen en speciell roll att spela i naturreservatet?

Det kan man säga. De går ju på naturbete vilket innebär att de betar ner och skapar ordning. Håller det skånska landskapet öppet. Sedan är det ju lökgrodorna. Lammens skock går ju ner till dammkanten och dricker, som då trampas upp. Det gillar grodorna. Så det är ett litet fungerande ekosystem där nere.

Får och utflykter på Österlen

Kan man mata lammen med något?

Det ska man helst låta bli. De har sin egen diet som vi dagligen förser dem med. Spannmål och torrfoder. Sådant som de gillar. Men att ha picknick i hagen är väl trevligt ändå. Det är en fin plats det där. Med lamm som sällskap.

får på österlen
Vi fick med oss en fårtestare.

Gör du själv utflykter på Österlen?

Vi brukar försöka på helgerna. Familjen är mycket glad i mat. Om jag har några tips? I Rörum ligger ju det där franska crêperiet. Mycket bra. Och sedan är det ju fiskeorterna häromkring. Kåseberga bjuder på mycket gott och har en mäktig havsutsikt på köpet. Det kan jag verkligen rekommendera.

Så nu är dina lamm engagerade i besöksnäringen. Hur känns det?

Ha, ha. Det är väl trevligt. Vi får bara hoppas att det inte blir tal om löneförhöjning. Å andra sidan kan jag ge dom en extra skäppa korn. Lamm är ju klart billiga i drift. Det får man ändå säga.


Activs gård är känt för sina fina halmskulpturer.

Lilja | Olsson är en verksamhet i uppbyggnadsskede. Följ oss gärna här!

Top Reviews