Hyra verktyg eller inte

Ska man hyra verktyg eller inte? Det är inte så lätt att veta vad man kommer att använda mycket och därför är värt att äga, och vad som är sällan använt och därför bäst att hyra.

”Det är så onödigt med för många prylar, samtidigt behöver man bra verktyg”, säger Kristian. ”Ett utmärkt sätt att komma förbi det dilemmat är att hyra. Det finns ju alltid en rädsla att köpa fel. Med en hyrd röjsåg så får du chansen att prova på rejälare grejer. Du får äga dem för en dag.”

Vi hyrde en röjsåg

När vi köpte gården var det vår och all växtlighet låg, som det brukar på våren, lite lågt. Men så kom vi dit en dag i slutet av maj och det var som om allt gräs vuxit en meter på några dagar. Först jobbade vi med en gammal lie som vi hittat på gården (mer om den senare), men det var så vansinnigt mycket gräs så vi bestämde oss för att vi behövde maskinhjälp. Därför hyrde vi en röjsåg hos en maskinuthyrare här i Höör.

”När jag hämtar ut en sån maskin för en tusenlapp eller två så startar en liten klocka inom mig”, säger Kristian. ”Jag vill förvisso lära känna maskinen och hantera den på ett säkert sätt, men samtidigt vill jag utnyttja den till etthundraen procent. Det blir en god affär om du både gör ett rejält dagsverke samtidigt som du ser det hela som en utvärderingsdag. Är just denna modellen rätt för oss?”

Kristian kör med röjsågen - en hyrd röjsåg
Kristian kör med röjsågen – en hyrd röjsåg.

Fördelen med att äga

Fördelen med att äga ett verktyg är ju att det alltid finns där och att man lär känna det. Jag äger exempelvis en fin kamera, en Nikon. Den köpte jag efter att ha lånat systemkameror i flera år och hade blivit allt mer biten av att fotografera. Det är ju så kul!

Men jag tyckte aldrig att jag hade råd med kamera. Det som fick mig att slå till på Mattssons foto var att påven kom till Lund. Det gör han ju inte direkt varje dag. Jag hade fått det fina uppdraget att fotografera honom för Lunds kommun, där jag jobbade då. Så stod jag där, främst i ledet bland alla pressfotograferna. Hade jag sträckt ut handen hade jag nog kunnat peta på i varje fall kungen och någon kardinal. Bästa fotomöjlighet – och så strejkade kameran. Visst kunde jag ta en del bilder, så total katastrof var det inte, men att inte kunna lita på mitt verktyg, det var hemskt.

Så jag köpte en kamera. Fast egentligen tar Kristians nya Iphone ungefär lika bra bilder, tja, kanske lite bättre till och med.

Hyra verktyg sparar utrymme

”Men när du börjar räkna på det – och det gör du snabbt – så finns den väldigt levande tanken: Fan vad dyrt. Är det inte billigare att köpa och äga den? Det var på det sättet jag blev ägare till min motorsåg.”

För tjugo år sedan ägde vi en tomt i skogen strax utanför Höör. Tanken var att vi skulle bygga ett hus och flytta dit. På tomten stod träden tätt, och det var logiskt att vi köpte en motorsåg. Efter några år insåg vi att vi aldrig skulle kunna flytta dit, och vi sålde tomten. Sedan dess har vi bott i villa på en gata i stan, och motorsågen har inte använts särskilt mycket. (Och nu behöver man ju motorsågskörkort för att använda den, så den fortsätter att sova sin törnrosasömn i källaren.)

Så det är ju den saken också: Att förvara. Ju mer man äger, desto mer är det att förvara. Då kan det vara en fördel med att hyra verktyg.

”Det är fantastiskt att allt finns att hyra”, säger Kristian. ”I den bästa av världar skulle man vilja bli stammis. Tänk själv vilka enorma utrymmen man måste ha för sin maskinpark.”

”Min morbror hade en pool. Och vi älskade att bada i den. Vi behövde aldrig någonsin ta hand om denna jätteanläggning. Vi gled bara in, hade kul och sen försvann vi. Det är tjusningen med hyrda verktyg.”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lilja | Olsson är en verksamhet i uppbyggnadsskede. Följ oss gärna här!

Top Reviews