Bakgrund
Vår granne Jonas odlade maltkorn på ungefär halva vår mark (ca 1 hektar) under sommaren 2020. Vi fick två fulla spänner med korn. Vi experimenterar med vad vi kan göra av det. Det finns de som hävdar att korn är Nordens ris, och därför provar vi det som måltidstillbehör. Enligt kokböcker ska koktiden vara 30 minuter.
Hypotes
Vi tror att det går att koka vårt fullkornsris i 30 minuter för att få ett gott måltidstillbehör.
Metod
Vi kommer att koka fullkornsriset i vatten under 30 minuter.
Experiment: Nordens ris – koktid 30 min
Tid som behövs: 35 minuter
Så här gjorde vi.
- Sortering
Vi sorterade ut kornen för hand. Det är rätt mycket boss och små svarta korn bland fullkornen som måste bort. Vi försökte skaka kornen genom ett durkslag men det funkade inte, för både boss och korn for igenom.
- Kokning
Vi la kornen i rikligt med kokande vatten och kokade på medellåg värme i 30 minuter.
- Silning och avsmakning.
Vi silade av vattnet och provsmakade.
Resultat och diskussion
Det blev ett mycket spänstigt ”ris”, som snarare kändes som matvete. Fastän vi bara åt varsin matsked blev vi mycket mätta. Man behöver nog inte göra så mycket som tillbehör till en måltid, så det verkar vara en dryg råvara. Man behöver salta kornet rejält, men annars har det en trevlig och nötig smak.
Nästa gång ska vi koka riset längre, och kanske kan 40 minuter vara lagom.
Det gäller att lösa sorteringen så att den blir mer effektiv, för det tog alldeles för lång tid.
Sammanfattningsvis: Ett lovande försök, och med en mer effektiv sortering och längre koktid kan korn helt klart platsa som Nordens ris.