Kornbröd 1 och 2

Bakgrund

Vår granne Jonas odlade maltkorn på ungefär halva vår mark (ca 1 hektar) under sommaren 2020. Vi fick två fulla spänner med korn. Vi experimenterar med vad vi kan göra av det.

Hypotes

Det går att göra bröd av korn.

Metod

Vi vill testa att använda hela korn-korn i brödet men behöver göra dem mjuka. Vi testar två sätt:

  1. Skålla kornen
  2. Koka kornen

Vi provar även ett nytt sätt att rensa kornen.

Experiment: Kornbröd 1 och 2

  1. Rensning.
    Det har visat sig vara för omständligt att rensa kornen för hand. Denna gång använde vi maskinkraft! Kristian kom på att han kunde långsamt släppa kornen med ena handen och blåsa på dem med hårtork med den andra. Kornen är tunga och faller ner i skålen, medan bosset är lätt och flyger ner i vasken. Funkade jättebra, så den här metoden tar vi.
  2. Mjukgörning av kornen
    Skållning: 90 gram korn skållas i hett vatten i en skål. Innehållet får svalna.
    Kokning: 90 gram korn kokar i 30 minuter. Vi hällde av vattnet och lät innehållet svalna.
  3. Bakning

Recept kornbröd (bullar)

  • 90 gram korn (kokt eller skållat)
  • 500 gram vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 msk olivolja
  • 840 gram vetemjöl special
  • 1,5 tsk salt

Allt utom saltet körs i maskin i 7 minuter. Sedan i med saltet och så körde vi 1,5 minuter till. Sedan lät vi degen jästa i en timme. Varje deg delades upp i 16 bitar och så rullade vi bullar. Bullarna jäste ca 45 minuter. Sedan 200 graders varmluftsugn i 15 minuter.

Resultat och diskussion

Bullarna såg bra ut och smakade gott. Det var stor skillnad på de skållade och de kokta bröden. I de skållade kände man kornen och de var stenhårda. Det blev till att spotta kärnor! Bröden med kokt korn var goda, men vi skulle ha kokt dem längre. Men vi närmar oss något!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lilja | Olsson är en verksamhet i uppbyggnadsskede. Följ oss gärna här!

Top Reviews