Kornbröd 3

Bakgrund

Vår granne Jonas odlade maltkorn på ungefär halva vår mark (ca 1 hektar) under sommaren 2020. Vi fick två fulla spänner med korn. Vi experimenterar med vad vi kan göra av det.

Hypotes

Det går att göra bröd av fulkorns-korn som har samma eller bättre kvaliteter som ett toastbröd.

Metod

Vi kokar korn-kornen i 30 minuter och kör dem sedan i mixern till en slät massa.

Experiment: Kornbröd 3

  1. Rensning
    Vi rensar på samma sätt som i Kornbröd 1 och 2, alltså med hårtork.
  2. Kokning
    Vi kokade cirka 2 dl rensat korn i 30 minuter.
  3. Mixning
    Vi hällde av vattnet och mixade i en mixer till en slät massa.
  4. Bakning
    1. Vi gjorde ett ”vanligt bröd” (840 g mjöl, 500 g vatten, 2 msk olja, 1 tsk salt) och blandade i kornmassan.
    2. Vi smorde två formar och fördelade degen i dem.
    3. In i ugnen ca 200 grader varmluft i 30 minuter.
    4. Så snart vi tagit ut formarna ur ugnen petade vi ur bröden, och så fick de ligga och svalna på galler under duk.

Resultat och diskussion

Nu snackar vi! Det här blev ett riktigt bra toastbröd. Dels som nybakat, dels som nedskivat, fryst och sedan rostat i brödrost. Det fick en lite mer krispig yta när det var rostat än om man gör samma bröd fast utan korn. Dessutom blev smaken rikare och så var brödet riktigt mättande.

Det enda problemet var att vi mixade i en mixer. Det hade varit smartare att använda matberedaren så att knivarna lättare skulle kunna nå alla korn. Nu fick vi stanna maskinen och röra runt flera gånger.

Marmelad på egenodlade svarta vinbär till vänster, viltkorv inköpt i lanthandeln i Önneköp till vänster. Vi kan inte riktigt säga vilken macka som är godast, för de var väldigt goda båda två.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lilja | Olsson är en verksamhet i uppbyggnadsskede. Följ oss gärna här!

Top Reviews