kristian olsson lilja och karin lilja vid statarmuseet
Kristian Olsson Lilja och Karin Lilja vid Statarmuseet utanför Bara

Om oss

Utflykter, gårdsrenovering och ny lyx – hur hänger allt detta ihop? Elementärt, min käre Watson! Följ nedslagen i historiken nedan så får du veta mer om oss.

1981

Kristian Olsson tar examen på utbildningen Grafiska tecknare vid Polhemskolan i Lund. Han är då sjutton år och får direkt jobb som originalare på reklambyrån Werne & Co i Malmö. Något år senare får han jobb på Benner & Co, även det en reklambyrå i Malmö. Kristian är i den heta reklambranschen!

Samtidigt börjar Karin Larsson femte klass på Lerbäcksskolan i Lund.

1984

Dags för lumpen! Kristian fortsätter den grafiska banan och får göra lumpen på Värnpliktsnytt. Han lämnar Malmö för Stockholm.

Samma år är Karin på en längre resa i USA med sina föräldrar, och det är en resa som kommer att påverka henne mycket. Annars går hon i nian, gör blandband och dricker te med sina väninnor.

1985

Kristian återvänder till Malmö och börjar jobba som redigerare på Nöjesguiden. Det är i Malmö Nöjesguiden startat sin verksamhet, för att sedan rullas ut i Stockholm, Göteborg och Oslo, och Kristian är med på den resan.

På Nöjesguiden.
På Nöjesguidens redaktion cirka 1984, Ajje Ljungberg till vänster, Mats Weman till höger.

Karin börjar naturvetenskaplig linje med miljöinriktning på Katedralskolan i Lund. Mer te och blandband. Examensarbetet handlar om vatten och avlopp i Tanzania och Indien.

1989

Kristian hoppar av jobbet på Nöjesguiden och börjar arbeta som frilansande grafisk formgivare. Han skriver även filmmanuskript.

Kristian, macen och filmmanuskripten cirka 1990.

Karin börjar plugga på Lunds universitet och får snabbt ihop en fil kand med biologi som huvudämne. En kort kurs med titeln Att sätta vetenskapen under debatt, där Erland Lagerroth är kursledare, vänder upp och ner på hennes tänkande. Examensarbetet görs i mark-zooekologi och handlar om hoppstjärtar. Hon jobbar med Hallands nations tidning och är under en period dess chefredaktör.

Karin får ett extraknäck på Nationalencyklopedin: att skriva in artiklar in i uppslagsverkets databas. Bland annat skriver hon in artikeln Första världskriget. Efter studierna jobbar hon ett år på redaktionen i Höganäs som assistent till biologiredaktören, och hon bor då i Helsingborg.

1993

Karin kommer in på JMK, alltså journalisthögskolan i Stockholm, på den ettåriga vetenskapsjournalistutbildningen. Eftersom det är finanskris söker hon alla möjliga jobb och deltar i allt som går att delta i. Det resulterar i att hon får

  • tredje pris i Dagens Nyheters ledarsidas uppsatstävling om arbetslöshet
  • en möjlighet att skriva på DN:s ledarsida en gång i månaden med bildbyline (ett uppdrag hon har kvar till 1997 då hon självmant säger upp sig)
  • ett vikariat som byråsekreterare på Naturhistoriska riksmuseets publika avdelning där hon lär sig kontera fakturor och ha möten under uppstoppade giraffer
  • vikariera på P1:s program Naturmorgon, där hon får erbjudande om sommarjobb men eftersom hon inte har körkort tackar hon nej till det för …
  • ett fast jobb som chefredaktör för den svenska editionen av ungdomstidningen Chili.

1995

Karin slutar på Chili och börjar jobba på det som då hette Fri Media men nu heter Universum. Där jobbar hon som redaktör för tidningen Campus Magazine, får den tvivelaktiga äran att göra den populära tidningen Ultras sista nummer och blir sedan chefredaktör för alla Campustidningarna.

1997

Kristian i Bohuslän tillsammans med två kockar och goda vänner från La Couronne.
Kristian i Bohuslän tillsammans med två kockar och goda vänner från La Couronne.

Kristian får jobb som art director på den nystartade tidningen HennesEgmont i Malmö.

Karin och delar av Campus-redaktionen åker till San Francisco och jobbar en månad för att se om man kan göra tryckta tidningar på distans. En resa som påverkar Karins framtida karriär mycket – hon får upp ögonen för den digitala världen och entreprenörskap.

Året därpå slutar Karin på Universum för att börja jobba som frilans, bland annat för att följa upp sin spirande författarkarriär. Hon skriver boken Ta steget. Tillsammans med bland andra Thomas Idergard och Peter Lagesson skriver hon ledarskapsboken Utan karta. Hon sitter också i P3-programmet Folkradions nyhetspanel under några år, föreläser och är allmänt om sig och kring sig.

1998

Karin, Patrick Baltatzis och Carina Myrvang startar AntColony, en firma som förmedlar kompetens inom IT-sektorn.

1999

Kristian slutar på Hennes och öppnar egen låda igen som grafisk formgivare. Han sitter bland annat på K-huset i Malmö.

K-huset på Djäknegatan i Malmö.

Karin tröttnar på Stureplan, slutar arbeta med AntColony och säljer sin lägenhet på Söder. Hon vill ha en hund och en trädgård och bestämmer sig för att flytta tillbaka till Skåne, till Malmö. I väntan på att flytten ska bli av, kontaktar två av hennes vänner henne, Charlotta Alsén och Linda Genf. De startar företaget MsFreckles. Företaget blir omskrivet eftersom det är ett av få ”dotcomföretag” som drivs av kvinnor. Året därpå går företaget i konkurs. Då har Karin redan flyttat till Malmö där hon har träffat Kristian Olsson på en fest.

2001

Karin börjar arbeta som projektkoordinator och senare webbkommunikatör på Apoteket AB:s omstartade webb apoteket.se.

Senare samma år får Kristian och Karin sitt första barn. De köper även en tomt utanför Höör. Karin tar sin mammas flicknamn Lilja.

2004

Apoteket.se flyttar från Malmö till Stockholm och Karin bestämmer sig för att inte följa med. Hon är hemma med andra barnet, och börjar frilansa som skribent. Karin och Kristian gifter sig, och Kristian lägger till Lilja i sitt namn.

2005

I väntan på att de ska kunna börja bygga på tomten utanför Höör, köper Karin och Kristian en skruttig villa inne i Höör. ”Här bor vi i ett år”, tänker de. Trädgården är stor, vilket passar Karin bra, som drömt om egen trädgård sedan barnsben.

De fortsätter jobba som frilansare, ta hand om sina barn, renovera det förfallna huset och baka bröd. Ganska chill, trots allt. De gör några jobb tillsammans, bland annat informationsbroschyrer för Höörs kommun.

2006

På nyårsdagen vaknar Karin tidigt och inser att hon vill lära sig att blogga. Blogg som sådant har ju funnits ett bra tag, men som fenomen är det relativt nytt. Hon startar ett konto på Blogspot, och det är enkelt. Men vad ska hon skriva om? Karin ser sig omkring på den sovande familjen och funderar över vad de brukar göra. Åka på utflykt! Särskilt sedan de flyttat till det för dem relativt okända Höör har utflykterna blivit allt viktigare. Karin minns också sin egen barndom, då både hennes mamma och mormor var ivriga utflyktsåkare. Utflykter i Skåne får det bli, och därmed är bloggen Utflykt Skåne född. Utflykt Skåne har under sin glansperiod hundratusen besök om året och tusentals följare i sociala medier.

2008

I september går Lehman Brothers i konkurs, och Karins relativt framgångsrika företag som frilansskribent och copywriter viker ner sig på en vecka. Karin får jobb på Media Mötesplats Malmö, det som i dag är Media Evolution, som kommunikationsansvarig, men hon släpper inte taget om frilansandet utan återvänder till det efter något år.

2009

En vän tipsar en annan vän som är förlagsredaktör om att Karin och Kristian lever ”downshiftade”, precis som den nya trenden i USA. Kanske Karin kan skriva en bok om det? Karin gör gärna det, och i april kommer boken Växla ner ut. Boken är inte så het när den kommer ut, men åtta år senare slår det till. 2017 ger Modernista förlag ut boken i nyutgåva, och 2019 kommer den ut som pocket.

Växla ner i bokhyllan på Pocketshop på Stockholm C.
Växla ner i bokhyllan på Pocketshop på Stockholm C.

2010

Karin får jobb som kommunikationsansvarig på MAX IV-laboratoriet. En intressant, men utmanande upplevelse, som får henne att fundera över vad som är viktigt i livet.

Kristian och Karin startar Blenda förlag ihop och ger där ut två böcker: Redaktör – en överlevnadsguide och Behovet av en ny förståelse.

2012

Karin börjar ett vik som presschef på Lunds kommun, ett jobb som sedan blir en tillsvidareanställning som kommunikationsstrateg.

Eftersom det är ett rätt stressigt jobb med mycket att göra, tar Kristian över redaktörskapet för Utflykt Skåne ett tag. Han försöker utveckla innehållet på olika sätt och experimenterar med tankar på influencerstyrd platsutveckling. Kristian får i uppdrag av Höör, Hörby och Eslövs kommuner att göra en destinationstidning och en besökskarta över området. Han ritar kartan själv.

2015

Blenda förlag blir Olsson Lilja Guide Förlag, och Kristian börjar jobba heltid som oberoende förläggare. Han designar och skriver utflyktsguider i form av kartor med tips om utflyktsdagar. Utflykterna går till Österlen, Öland, Bjäre och Kullen, Malmö och Lund, Mälaren och Bohuslän. Tanken är hela tiden att se på kartguidernas spridning och försäljning som ett experiment.

om oss - sveriges bästa
Sveriges Bästa Utflykter får en stämpel – och vi är inte rädda att använda den!

Funderandet som Karin börjat under sin tid på MAX IV-laboratoriet fortsätter, och hon testar olika format för att få styr på det hon kommer fram till. Hon vill koppla ihop sina tankar kring nerväxling med sin bakgrund som utbildad biolog och hängiven trädgårdsodlare, men också förändra kulturen kring hur samhället tänker om vad som är fint och bra. Kursen i Att sätta vetenskapen i debatt ringer i bakhuvudet – hur kan vi visa att litet är vackert? Hon skissar sig fram till en lösning – det handlar om den nya lyxen, och det handlar om ett liv där odling, mat och människor är viktigast. Hon är också ganska trött på att pendla och funderar på hur man skapar en mötesplats dit folk kan komma, så hon inte alltid behöver resa.

2018

Nu har Karin och Kristian ägnat sig åt utflykter på mer eller mindre professionell basis i mer än tio år. De inser att de har många tankar kring utflyktsåkande. Samtidigt vill Karin lära sig att göra film, så de startar Utflyktspodden.

Redaktionsmöte för Sveriges Bästa Utflykter hos allra bästa art directorn Misan Friberg.
Redaktionsmöte för Sveriges Bästa Utflykter hos allra bästa art directorn Misan Friberg.

Våren 2018 inträffar katastrofen. Karin har drivit flera olika webbplatser för sina olika projekt, och alla har hon inte hållit i perfekt skick. De ligger på samma webbhotell, och när en av de mindre välskötta sajterna blir hackad, smittas samtliga sajter. Även Utflykt Skåne får virus. Webbhotellet säger att de inget kan göra. Karin har naturligtvis backup på allt och det skulle gå att starta allt igen, men hon tänker till. Är det inte dags att fokusera? Att se hackerattacken som en tuff men ärlig uppfostran: Vad lägger vi vår tid på? Så hon hon beslutar sig för att lägga ner Utflykt Skåne, tacksam för de tolv år av kunskap, erfarenheter och upptäckter som den gett henne.

I juli börjar Karin jobba på Swelife som kommunikationsstrateg.

Karin och Kristian kommer fram till att de vill flytta längre ut på landet, där de kan använda sina erfarenheter från husrenovering och odling, men också utflykter och konceptutveckling, kopplat till Karins idéer om den nya lyxen och en mötesplats. Karin blir svår Hemnet-knarkare en intensiv period.

2019

Karin och Kristian börjar kolla på fastigheter och har skrivit en lång lista på kriterier. Redan på första (!) visningen vet de att de hittat rätt, och under våren genomför de köpet av en övergiven gård i Kyllingaröd i östra Skåne. De fortsätter att se sina samlade insatser som experiment.

Så här glada var vi när vi skrivit på papperna för gården. Firades på Conditori Duvander i Kristianstad.

2020

Sverige drabbas av stor vilja till utflyktsåkande i spåren av pandemin. Hemester blir inne. Utflyktskartornas försäljningslager börjar ta slut. Experimentet med guiderna slutfört.

Karin har börjat komma fram till vad den nya lyxen egentligen handlar om, och hon utvecklar allt i en podd. (Så lär hon sig att göra poddar också!)

Om oss nu

Klart som korvspad, eller hur? Allt hänger ihop. Under årens lopp har vi producerat rätt mycket material, och en del av det samlar vi här på Lilja | Olsson.

Lilja | Olsson är en verksamhet i uppbyggnadsskede. Följ oss gärna här!

Top Reviews